Tisdag 29 juni 2010

Vi behöver hjälp av en äldre och erfaren hund som VET vad som gäller här på jorden, typ kunna sätta Romeo på plats och lära honom lite hundspråk och socialitet bland hundar - hur man uppför sig.
När han träffade Fia idag så sprang han fram bara sådär och slickade Fia på munnen, ändå tills hon åkte hem efter ca en timma. Fia sade ifrån några gånger men Romeo reagerade inte så mycket utan bara fortsatte. Han behöver verkligen träffa hundar mera, så nu under veckan ska man träffa Malin och Magnus hundar, de är äldre än Romeo så vi får se hur det blir. En av dem är åtminstone 6 år så hoppas hon får lite pli på Romeo i hundflocken. Romeo skall kunna gå omkring bland hundar utan att behöva slicka i deras ansikten och öron hela tiden att de blir alldeles blöta - speciellt när de säger ifrån.
Romeo har en otrolig energi som nästan aldrig tar slut tills han bara somnar - var och när som helst. Hoho.

Jag dog nästan idag även om dagen varit bra. Otroligt fint väder, riktig svensk sommar, men bara jag som njöt av det för Romeo sov för det mesta och var han vaken så låg han i skuggan. Med tungan framme.
På kvällen såg vi att det skulle bli regn så jag började samla in grejer som inte fick bli blöt med Romeo efter mig medan Daypon gjorde klart tvättandet av båten ute.
Jag lade tom täcket över poolen (övertäckningstäcke) så att den inte skulle få en massa regnvatten över natten - Romeo tittade ivrigt på och har precis lärt sig att han inte får bada i poolen. Ja, sen gick jag in med handdukar som hängde ute innan, lade dom över stolen inne i altanen (tog ca 10 sek) och vände mig för att kolla Romeo och då såg jag att han simmade (försökte iallafall) i poolen med täckens kant bredvid sig - va skrämd jag blev! Som ren reflex sprang jag fram och fick ut en "nej", stunden då jag märkte faran så hade han hälften av kroppen och huvudet över vattnet, och när jag väl var framme (ca 2 meter) så hade överkroppen och hälften av huvudet lyckats sätta sig under vattnet - jag tog tag i honom, fick tag i båda framben och drog upp honom ur vattnet. Jag var skräckslagen men bestämde mig snabbt (tror innan jag drog upp honom) att inte visa honom det. Han blev sprallig glad och jag hade ena handduken med mig som jag lade över stolen - omedveten när jag sprang med den i handen. Torkade av honom och han såg inte ut ha fått någon trauma av händelsen iallafall.
Han som älskar vatten så han får absolut inte få någon typ av trauma för vatten... Nu blir det mera koll när han är i närheten av poolen. Ska dock åka ut till Hindås strand någon dag så får han känna på äkta vatten än sin lilla egna 30cm-bassäng. Men inte poolen, det är för människor har jag och Daypon bestämt, även sen när Romeo kan simma.
Iallafall, jag tror att Romeo fick tanken att täcket skulle bära för hans tygnd så han provade och satte tassarna... Där föll han i då. Det är bara min teori. Men så himla tur att jag skulle precis kolla honom just denna sekund - jag hör ju inget annars om han hade skrikit eller liknande. Tur i oturen liksom.

Idag har han lyckats att inte kissa inne en enda gång! Duktig hund. Han blir bättre och bättre på att hålla i sig lite längre än var 15 min samt "visa" att han vill kissa. Han går mot dörren, sätter ner sig och tittar på mig genom trappgallret - då är det dags. Det viktigaste är att han förstår att det är UTOMHUS han ska uträtta sina behov.
Han har vant sig vid att ligga på rygg på mina knä och sen klipper vi hans klor - därmed får han godis. Han tycker det är jättekul, säkert bara för att han får godis. Och lek efteråt.

Nu har han lärt sig att först sitta, och matskålen läggs fram, han får gå fram och äta när jag sagt "varsågod". Tro mig, vi har tränat på det en del för han är så glupsk och tror att maten måste ätas upp och det direkt på en gång. Nu har han lärt sig att vänta.
Dessutom har jag rört i maten med handen då och då medan han accepterar det och blir mera van, sen lägger jag i godbitar i matskålen, det här inlärandet gillar jag inte så värst mycket men det måste göras. Jag vill absolut inte att Romeo ska bli som min familjs gamla hund som till sist fick avlivas pga hon var aggressiv vid maten, så där är jag extra noga med att han accepterar att jag tar matskålen ibland och ger den tillbaka till honom och rör i maten så att han får vänta, osv.
Nu när han fattar mat-regeln så är det nog snart dags att han fattar vinken när vi ska gå in med att först sitta, jag går in först sen får han gå in när jag sagt "varsågod". Samma sak när vi går ut.

Och vet ni! Romeo och jag ska gå på valpkurs den 23 augusti - ska bli kul och spännande! Det är på 5 gånger så sen får vi se, blir nog grundkursen som vi inriktar oss på då.

Ja, under veckan ska vi träna på att gå på stan bland all folk som bryr sig INTE om honom (blir en nyttig erfarenhet för honom). För att kunna ta oss dit ska vi då ta bussen.
Blir spännande! När vi väl är på stan så blir målet att gå bland all folk en runda och in på femman zoo (djuraffär) och köpa nåt gott till honom som belöning. Hinner vi så ska vi även träna att åka hiss, annars får det bli nästa gång. Sen hämtar Daypon upp oss med bilen så åker vi och vaccinerar honom på dropin på Blåstjärnan (JA, han är redan 12 veckor sen igår) och sen hem. Typ ta två flugor i en smäll.
Träning av spårvagn och ev. hiss blir nästa gång, typ i nästa vecka eller liknande.
Sen även träffa Malin och Magnus hundar under veckan. Spännande det med!

Daypon säger att Romeo har växt lite för var dag när Daypon kommit hem från jobbet, jag ha däremot inte märkt någonting men nu gör jag absolut det efter ha tittat på gamla och nya bilder på Romeo.
Ett par bilder på hur hans ansikte har förändrats, på 5 dagar - han växer så att det knakar.


23 juni                                             28 juni






//Vid tassen

Måndag 28 juni 2010

Idag på eftermiddagen åkte vi iväg till Björkö med bil för att hämta Daypons båt. Sen väl framme i Björkö (Solhem) så hade vi glömt nyckeln så fick åka till Daypons pappa för att hämta den. Romeo kissade NOLL i bilen (har aldrig gjort det dock) fastän vi trodde han någon gång under färden skulle göra det. Duktig hund! Sen när vi kom hem så somnade han med en bums!

Romeo har precis lärt sig att inte äta av kattmaten som alltid ligger framme på golvet, även om han är väldigt sugen på det när han rusar förbi. Man ser att han slickar om läpparna ibland, speciellt när han plågar sig själv med att sätta nosen precis framför katternas matskål och suger in doften i näsborrarna...





Sen ger han upp och sätter lite avstånd mellan sig och katternas matskål. Blir väldigt glad när någon av katterna kommer för att äta så får han slicka upp smulorna på golvet efter dem.


På denna bild ser Romeo lugn ut men i själva verket brukar han sätta sig upp och vilja jaga katterna för att leka men de vägrar, än så länge iallafall!
Katterna är däremot duktiga på att reta upp honom, men därmed har jag fått en (lite grann) mera tålmodig hund.




Nu märker man ju mer och mer av hans personlighet och jag tror, ärligt talat, att jag och Daypon kommer få det lite jobbigare än vad vi trodde innan. Romeo tror att han bestämmer ibland och att precis A-L-L-A tycker om honom, så han går bara fram när han ska hälsa på människor och hundar. Där ska jag försöka lära honom att sitta och sen får han hälsa på min kommando - måste ju gå! Hjälp mig om jag inte lyckas... Återkommer om detta. Vi behöver även träna honom på att lyssna bättre, t.ex. när han är ute lös i trädgården och jag ropar så brukar han komma men ibland kommer han efter 3:e ropet. Där ska vi också träna på!

Förresten, hittade en liten liten fästning precis ovanpå ena ögat på Romeo igår, fyfan. Direkt borta!




//Vid tassen

Söndag 27 juni 2010

Idag har vi klippt gräset i trädgården, ok ok bara Daypon som klippte gräset medan jag och Romeo vänjde oss vid gräsklipparen. Först blev han rädd och gömde sig bakom mig men sen när han ser att vi fortsätter med vårt så nosar han fram på marken som ingenting.
En gång stängde Daypon av gräsklipparen och lät Romeo nosa på den, efteråt var Romeo nöjd såg det ut som. Jag hade glömt bort kameran helt så det finns inga bilder men jag lovar att jag ska försöka komma ihåg att ta bilder nästa gång vi klipper gräset!
Och nu har vi dessutom varit hemma hos Daypons mamma, Romeo kissade i hennes balkong, bara att torka upp. Sen åkte vi vidare till Daypons pappa och styvmamma, där Romeo fick vara ute på gräset i deras lilla trädgård, där trivdes han bra och åt bra också, för där var det hans mat-tid.

Nu börjar han att lukta HUND, snart dags för ett bad, tror under veckan kanske på onsdag eller nåt. Han måste iaf badas innan lördag då vi kommer få hem gäster annars kommer det lukta hund i hela området.

Kanske ska man också lära honom att vänja sig vid hårtork, efter bad alltså..? Hm.

Nu har jag äntligen fått en viss rutin med Romeo så att jag blivit mindre stressig och kontrollande av hans kissnödighet och han börjar förstå mer att han ska uträtta sina behov ute.
Min och Romeos rutin från morgon till kväll, på ett ungefär;
Jag vaknar kl. 00.00, 2.00, 4.00, 5.30 på ett ungefär, kollar honom och går ut för att han ska uträtta sina behov och sen sover vi igen, ibland leker jag lite med honom vid hans säng tills han somnar igen. Nu kan man dra ut på tiden för utgång under natten lite mer än för en vecka sen, då vaknade man typ för var timme och kollade. Efter utgången vid 5.30 så går vi in och då ordnar jag hans mat, han brukar då leka lite eller bita i grisörat. Sen vid ca 5.50 går vi ut igen och tar adjö av Daypon som åker till jobbet.
Vi är ute och nosar lite, eller går in och vilar, i ca 10 min sen går jag till köket och blåser i visselpipan så att han kommer in i köket. Han sätter sig ner efter ordet "sitt", väntar, jag säger "stanna" och sätter ner matskålen, han väntar, jag säger "varsågod". Då äter han. Ibland rör jag i maten och lägger i godbitar i matskålen.
Sen går vi ut igen, han får uträtta sina behov och så leker vi lite. Sen in, ca 6.30, och då brukar han sova och jag också eller så surfar jag runt, eller så äter jag frukost.
Han sover i ca 3 timmar, sen ut igen då är klockan ca 9.30. Vi stannar kvar ute om fint väder, leker och badar (kan åka ut på någon lätt aktivitet om jag vill, t.ex. stranden, koppelträning ute eller liknande men för det mesta är vi hemma) annars vid dåligt väder är vi inne och leker eller tränar lite lite. Han uträttar sina behov då och då (lätt hänt inne om man är inne, så extra koll måste man ha då). Sen sover han igen någon timme. KL 11.30 gör jag iordning hans mat, vi går ut när han vaknat och sen vilar vi lite. 12.00 visslar jag i visselpipan, han sätter ner sig, får mat, osv...
Vi går ut för att han ska uträtta sina behov. Typ 5 minuters runda med koppel, han har blivit mera duktigare i koppel, följer med när han ska. Jag är dålig på att koppelträna honom så här behöver jag träna honom mera i.
Sen lite lek, vila och mysstund ute eller inne (ut igen om man varit inne). Ca 12.30 somnar Romeo och sover då i 2-3 timmar om inte mer.
När han vaknat någon gång mellan 14.30-15.30 går vi ut igen och han får uträtta sina behov. Vi leker, badar och nosar runt efteråt. Sen kommer Daypon hem.
Då somnar Romeo oftast eller är ute och nosar, följer efter oss och försöker leka med katterna innan han snart somnar.
Vid ca 17.30 brukar han vakna igen och då går vi ut och han får uträtta sina behov igen, jag gör iordning hans mat. Vi leker eller vilar. Vid 18.00 blåser jag i visselpippan för mat-dags osv...
Sen går vi ut och han uträttar sina behov. Är ute eller inne. Sen brukar vi äta middag innan eller efter hans mat-tid, antagligen sover han eller tuggar på grisörat. På kvällen sover han oftast eller så leker han. Vid ca 22.00 går vi ut igen, när han halvvaknar... In igen och han somnar. Antaligen bär jag upp honom till hans säng i sovrummet efter utgången vid 22.00 eller så tittar jag på någon bra film tills han vaknar igen, så går vi ut och sen upp i sovrummet och då får jag sova. Sen vaknar jag vid 00.00 och kollar om han är vaken och går ut.... osv.

Jag är verkligen ingen morgonmänniska men nu har jag tydligen blivit det. Ganska nöjd med det, speciellt nöjd blir jag om jag får sova när han väl sover på förmiddagen, typ 6.30-9.30... Nu har jag däremot valt att skriva i bloggen så ingen sömn får jag på dagen idag.
Jag hoppas iallafall att Romeo som vuxen blir en morgontrött hund så jag får sova lite längre än nu för tiden. Men problem blir det ju när jag ska iväg till jobbet om Romeo är en morgontrött hund. Vi får allt se vad det blir!







//Vid tassen

Härliga hund!

Nu har man beställt hem en pernumeration på 12 nr av Härliga hund-tidningen! Härligt att ha en sådan tidning i brevlådan inom en månad, att jag inte tänkte på det innan!

Ser ut som att Romeo nu blivit större, han blir ju en vuxen hund när man minst anar det. Bilder kommer under dagen. Håll utkik!
Tack och lov för sol och blå himmel, än så länge iallafall.


(togs 20 juni, så inte ny bild där)





// Vid tassen

Torsdag-lördag 24-26 juni 2010

Nätterna sen första natten har varit lyckade, även om jag fortfarande sover för lite, inget kiss inne i sovrummet. Han lär sig så småningom att det är ute han skall uträtta sina behov. Står vid dörren när han väl måste kissa, även om det kommer kiss inne ibland. En så underbar och härlig hund - så mycket över mina förväntningar!
Han älskar vatten och t.o.m. så välter han ibland vattenskålen ute, hoppar och leker med det lilla vattnet som rinner på marken.

Helena kom på besök på torsdagen och Romeo blev väldigt glad för det. Innan hon kom så lärde Romeo sig att vänja sig vid dammsugaren, först var han rädd och gömde sig bakom mig medan dammsugaren var framför mig. Jag fortsatte som vanligt och dammsög, till sist gick Romeo och lade sig. Och somnade!
(Romeo sover med dammsugaren påslagen)


På fredagen åkte vi iväg till Björkö, först med bil, sen båt medan bilen medföljde. Han klarade det jättebra! Sov inte så mycket på vägen, när vi väl var framme så var det ett liv där. En massa vuxna och barn som ville hälsa och han hälsade mera än gärna på dem och hälsade på några få hundar. Bäst tyckte han var den gula golden retriever. De lade sig på marken, lekte och lät oss människorna fixa till röran med ihoptrasslade koppel.
På vägen hem somnade han - det behövde han!




Jag och Helena satte igång med grillandet vid niotiden medan Romeo sov som en stock.
Ser gärna att några fler i min omkrets skaffar hundar! Men en sak måste man komma ihåg - det är ett liv som man måste planera för i god tid. Min planering för Romeo tog ett och halvt år och fortfarande känns det som en saga som berättas tills jag vaknar men det är faktiskt däremot en verklighet! Love.

Jessica var här på besök ikväll och Romeo blev väldigt glad där också. Blev grillning också, med en sovande Romeo under bordet på altanen.




Godnatti.



// Vid tassen


Måndag 21 juni 2010

Koppeltränat. Jätteduktig att följa med men ovan fortfarande med koppel och halsbandet kliar förfärligt så att vi stannar här och där.

Kan "sitt" - sätter sig och en godbit kommer i farten.
"Ligg" - ganska bra på det men bara när man har godiset i handen som man ställer ner knutet på marken.

Stoppar gärna ner sig i sin egna lilla badbassäng som jag haft blommor samt små tomatplantor i innan.
Har lärt sig att inte tigga när vi äter, han är så lättlärd! Det här är en självsäker hund men lite rädd för mikron.

(vänder precis huvudet efter mig med dessa söta små öron i luften)
Kan gå uppför entrétrappan. Nerför får bli senare.
Kan gå uppför och nerför altantrappan och gör det gärna själv.
Ibland får han hjälp av (snälla) gäster på besök som bär upp/ner honom.


Myser i skuggan vid krukan, han är ungefär som jag som tycker om blommor.





// Vid tassen

Lördag 19 juni 2010




Gillar katterna och vill leka med dem men de bara springer bort, de säger inte ens ifrån utan bara rusar iväg när Romeo rusar fram.
Tycker om att sysselsätta sig med att tugga på tuggpinnar.
Sover i sin egen säng bredvid vår säng. Natten till lördagen var lite besvärlig, han ville upp i sängen och jag kämpade med mitt samvete men till slut somnade han i sin säng med min hand hängande bredvid. Jag och Daypon har bytt sängplats så att jag sover närmast dörren nu - tror det var ett klokt val eftersom det blir en hel del utgång under natten.
Vaknar när jag tittar på honom, går ut och kissar och sen sover vi igen i sovrummet. Jag sov ca 4 timmar den natten men har man skaffat valp så får man räkna med att det blir som en bebis i en vaggande spälsäng bredvid en.

Han är upptagen med att följa efter oss och verkar nöjd med all uppmärksamhet som han får.
Kisspöl inne. Mitt fel. Endast två gånger.
Bajs ute på altanen. Mitt fel. Endast en gång.

En väldigt glad, framåt och pigg hund. Stora tassar. Stor mage.
Lek, sömn och mat hemma i en vecka. Det är allt som Romeo och jag gjort.


(rusar fram med de söta öronen i luften)



// Vid tassen

Fredag 18 juni 2010 - en Romeo i huset



Men ärligt talat så var orsaken till att jag ville att min hund skulle heta Romeo var eftersom jag heter Julia.

Det har varit rena krångel för att få tag i en Romeo. Först och främst hade jag en jättebra kennel med bruna (och svarta) labradorer som ligger i Tvärred (utanför Borås) och jag skulle få en valp av dom. För det första fanns det inte gott om hanar så jag blev lovad till en tik men för det andra så olyckligtvis dog min tik - hade redan bestämt namnet till Ludi och gissa hur besviken jag blev då.
Men det var bara att leta efter en annan Romeo. Det fanns en kennel i Stockholm men med svarta labradorer och jag ringde dit trots allt.
De var inte så vidare trevliga - "hur ska du kunna tala med valpen så att den lär sig saker, som t.ex. kommandon?" var en av frågorna som jag fick. Jag förklarade då att döva visst kunde tala (vissa flytande och andra bra enstaka ord) och att hundar är jätteduktiga på att läsa av kroppspråk samt teckenspråk. Just då undrade jag om Ödet inte ville jag skulle ha hund.
Trots att de var otrevliga så skulle jag hälsa på i slutet av majmånaden.

Plötsligt såg jag "bruna labradorvalpar" på blocket under ortrubriken Vänersborg en tisdagkväll när jag egentligen tittade efter några trevliga möbler. Det fick jag inte missa, absolut inte! Jag ringde förhastat dit till Susanne som hade kenneln, hon var väldigt trevlig och det bästa av allt var att det fanns valpar kvar och det både hanar och tikar!

Jag skulle allt ha en Romeo. Jag, Daypon och hans syster Jenny åkte dit för att hälsa på i nästan slutet av majmånaden.
Små söta och luvliga bruna laboradorvalpar på 4 veckor hoppade runt i en valphage inne i Susannes dotters rum... Mitt hjärta smälte och tänk om det blir en tik som väljer mig?!
Jag och Jenny satte ner på huk bland tidningar och små kisspölar, Susanne pekade på de fyra hanarna i kullen och så gick valparna och kurrade ihop sig och somnade! Utom en...
En liten brun hanvalp hoppade fram mot mig och började leka, sen såg han Daypon som satt precis utanför hagen och rusade till honom, tog hans finger i sin mun och försökte gå iväg med den i munnen. Just då hade jag redan valt en perfekt Romeo. Hans kennelnamn stavas till Brown magic och hans hemnamn skulle bli Romeo som sagt.

Nu efter 5 veckor är han härhemma hos oss.


(obs! det är ingen strand hos oss utan en STOR vattenpöl efter regn)





// Vid tassen

RSS 2.0